Har en idé som borde gynna alla!

Fler finner tjusningen med husbil. Det finns nu ca 120 000 husbilar registrerade i Sverige! De, plus alla de som gästar oss från andra länder, gör att det blir svårare och svårare att hitta platser att stå på, framförallt under sommarmånaderna. 

Alla gillar vi olika – tack och lov. Även om vi som åker husbil har en grundläggande sak gemensamt – att vi älskar att åka husbil, så gör vi det på “olika sätt”.
Många gillar bekvämligheterna och det sociala som finns på campingar och ställplatser, andra vill stå mitt i en stad för närheten till nöjesutbud, andra älskar att stå ensamma mitt inne i skogen vid en sjö och bara njuta av tystnaden – eller så blandar man vilt och gör alltihop beroende på vilket humör man är på!

Men räcker verkligen platserna till? 
De som inte åker husbil ser det som självklart att husbilar ska in på campingar / ställplatser, medan det är många av oss som är av en annan åsikt.

Åker man vintertid är man väldigt begränsad, flertalet campingar och ställplatser är stängda. Sommartid är det nästan ännu värre även om alla campingar och ställplatser då är öppna, istället har man problemet med att det är fullbokat / fullt redan vid middagstid.

Många utrustar husbilen med solpaneler, litiumbatterier och annat för att ha valmöjligheten att kunna stå var som helst “off-grid”, vilket ger en enorm frihetskänsla och möjlighet till fricamping! 

Fricamping har tidigare varit hyfsat enkelt, men blir nu svårare och svårare eftersom fler och fler förbudsskyltar kommer upp på parkeringsplatser i naturreservat, på badplatser och i städer! Det känns nästan som att markägare / kommunen köpt på sig ett parti skyltar och gett sig ut och spikat upp dem på varenda plats där det skulle kunna stå en husbil!

En del som åker husbil bryr sig inte om förbudsskyltar, oavsett om det är ett tält, camping förbjudet eller en överstruken husbil på skylten. Reglerna för detta är lite luddiga, och kanske inte helt lagliga om man skulle dra det så långt som till domstol, men ett som är säkert är ändå budskapet!?! Någon vill inte att man ska stå där, och vill man göra det då?
Det vill inte vi i alla fall! 

En väldigt tydlig skylt som absolut inte kan misstolkas, är förbud att parkera mellan 22-07.

Säkerheten: Men att fricampa har ju sina dilemman. Risken finns att det på kvällskvisten knackar på dörren, man öppnar, och där står en arg markägare med bössan i  ögonhöjd som vill att man kör där ifrån. Den är ju inte så kul, men det händer ju tack och lov inte så ofta.
Är man inte bekant med området, har man ju ingen aning om det är en plats med risk för inbrott och skumraskaffärer, eller om det är en plats som är populär bland traktens ungdomar som kommer och sladdar runt med sina Epa-traktorer / bilar till ljudet av Lasse Stefanz EPA-dunk på högsta volym mitt i natten.  

Men vi har lösningen!
Vi har länge pratat om att vi behöver fler platser att stå på, och när vi är ute och åker, säger vi ofta till varandra att “här skulle det kunna vara en ställplats”!

Vi tog upp en ide i Stora Husbilspodden vid något tillfälle:
=> Att om de som äger en bit mark på en trevlig plats, och inte vet vad de ska använda den till, anordna en ställplats! – med eller utan faciliteter,
(med rådet att först kolla upp med någon som åker husbil; vad det är som är viktigt att tänka på. Har sett många ställplatser som skulle kunna blivit mycket bättre och kanske även billigare).

Badplatsparkeringarna står tomma vintertid, vilket är helt onödigt i vårt tycke, för hur många badar i januari?
Vi förstår helt och fullt att husbilar tar för mycket plats sommartid – men off-season? 

=> Om man “skyltar om” badplatsparkeringar så att man kan stå där t ex samma tid som man får ha hundar på stranden, eller om man ordnar 1 – 5 husbilsparkeringar (beroende på hur stor parkering som finns) gratis eller för en slant att stå 24/48 timmar.

Men framförallt:
=> Om alla (hade varit drömmen) naturreservatsparkeringar ordnar 1 – 5 husbilsparkeringar (beroende på hur stor parkering som finns) gratis eller för en slant att stå 24/48 timmar.

Men även:
=> Om alla parkeringar till sevärdheter i Sverige (t ex slott, historiska platser och liknande) ordnar 1 – 5 husbilsparkeringar (beroende på hur stor parkering som finns) gratis eller för en slant att stå 24/48 timmar.

Vi betalar gärna för att FÅ stå på en plats i närheten av t ex en vandringsled / trevlig plats!

Hur många nya platser skulle inte detta bli???

Detta kommer också att lösa problemet med att det blir fullt med husbilar på de platser som idag saknar skyltar – är det fullt på de uppmärkta husbilsplatserna så är det fullt! Och personbilar behöver inte bli förbannade för att de inte får plats.

Nu är det ju bara ett litet problem… HUR får man det att hända?

Det hjälper ju väldigt lite att “shout-outa” det i t ex vår Youtube-kanal eller på Instagram för de som skulle kunna ta ett beslut om det här, är mest troligt inte någon som följer husbilstokar på sociala medier! 🤔
Någon som har någon idé???

3 svar till ”Har en idé som borde gynna alla!”

  1. Det här är inte en lätt fråga. Vi gillar, som ni att ställa oss på olika platser. Campingar, ställplatser och fricampa. Ställer oss aldrig på nåt ställe med skyltar och förbud. Men vi, som bor i Göteborg ser att det inte är lätt att tex få med kommunen på att ordna fler ställplatser/parkeringar där vi husbilsägare kan stå. Vi bor i Fiskebäck alldeles vid havet och en stor kommunal båtplats. På sommaren när båtarna är i vattnet borde det inte vara förbud att stå på parkeringen som är jättestor. Och här finns världens mysigaste cafe alldeles på klipporna vid havet, Café Sjöboa. Här har kommunen numera satt upp en skylt att bara personbil klass 1 får parkera på den gigantiska parkeringen. Det blev så när husbilar ställde sig och parkerade alldeles vid bryggorna och ”snodde” el i stolparna.Jag skrev till kommunen att det med den skyltningen inte blev tillåtet att ens bada på den stora kommunala badplatsen, inte heller besöka Sjöboa, för var skulle man parkera med husbilen. Gick så högt upp i hierarkin jag kunde, men fick nobben.Så är det på alla kommunala hamnar i Göteborg. Helt galet. Gör några platser under säsong där husbilar få stå, men så är inte fallet.Kanske borde man gå ihop på något sätt. Att en skriver blir ju ingen påtryckning alls. Men att platser behövs är det ingen tvekan om. Men det gäller ju också att vi som husbilsägare sköter oss, vilket inte alla gör tyvärr…Kanske kan man göra ett upprop i Facebook-grupper och höra om man på något sätt kunde uppmärksamma problemet tillsammans.Vi hänger på att göra något.Anette och Stefan enturitaget.se

    1. Hejsan, detta meddelandet hade hamnat i skräppost men såg du skrev i inlägget på FB så gick in och kollade 🙂
      Ja ingen dum ide alls! Vi vill verkligen vara med att påverka men vet som sagt inte hur!
      Blir så provocerad när folk skriver att husbilsfolk skräpar ner och visst gör dessvärre ett par rötägg det, men hur är det med övriga människor i landet? Det ser hemskt ut i närheten (ett par mil) runt McD och liknande hak.
      Jag har mailat Stiftelsen Skånska Landskap som lovade skicka förslaget vidare till ”rätt instans” men tror dessvärre ingen riktigt bryr sig 😦 Hoppas på att någon har en bra ide hur man attackerar folket som ”bestämmer” om detta 🙏🏻
      Ha en härlig påsk 🐣

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.